Een sociaal verhuurkantoor (SVK) verhuurt private woningen aan personen of gezinnen voor wie het moeilijk is op de private huurmarkt een kwaliteitsvolle en betaalbare woning te vinden.
Dit kan het SVK realiseren door woningen in huur te nemen van particuliere eigenaars. Het SVK treedt daarbij op als hoofdhuurder voor de eigenaar en komt haar verplichtingen als huurder na. SVK’s sluiten huurcontracten af voor een looptijd van 9 jaar.
SVK Woondienst JOGI is werkzaam in de regio Jabbeke, Oudenburg, Gistel, Ichtegem en Torhout.
De directeur van Woondienst JOGI, Anneleen Coupé, interviewt enkele eigenaars die verhuren via het SVK.
Anneleen: Wat was voor jullie de belangrijkste reden om samen te werken met een SVK voor de verhuring van je eigendom?
Marc: Gezien mijn drukke agenda en de veelvuldige bussinesstrips naar het buitenland, wil ik de weinige vrije tijd die ik heb spenderen aan familie en vrienden. Ik ben dan ook zeer blij dat ik alle administratie en opvolging van de verhuring van mijn eigendom heb kunnen doorgeven aan het SVK. De coördinator houdt me op de hoogte in geval van problemen of herstellingswerken aan de woning, maar dit kan evengoed via e-mail verlopen.
Thomas: Wij hebben echt malchance gehad met onze laatste huurder. Je kan je niet inbeelden hoe wij onze woning hebben aangetroffen. Ik ben als persoon veel te ‘soft’ en heb uiteindelijk veel kosten zelf gedragen. Het SVK zorgt ervoor dat alle huurdersverplichtingen worden nagekomen, en dat kosten voor de huurder ook effectief voor de huurder zijn. Ook al het geregel van een huurderswissel was niet meer aan mij besteed.
Louise: In de voorbereiding van mijn verhuis naar het rusthuis heb ik ernstig overwogen om mijn appartement te verkopen. Gelukkig dat ik dat niet gedaan heb! Nu kan ik nog steeds genieten van mijn sociale voordelen, en blijf ik maandelijks de huur ontvangen. Zelfs als er niemand in het appartement woont hé! Zo werkt het SVK. Eigenlijk zijn zij de huurder, en onderverhuren ze aan iemand die bij hen op de wachtlijst staat.
Anneleen: De voorwaarde om te verhuren aan een SVK is dat de woning kwalitatief in orde moet zijn, en dat er een eerlijke huurprijs kan afgesproken worden. Vormde dit geen struikelblok voor jullie?
Thomas: Voor ons was de rekening snel gemaakt. Wij kwamen als verhuurder aan het SVK in aanmerking voor verschillende premies voor de renovatie. De overheid heeft een aantal duidelijke stimulansen voor verhuurders aan SVK’s, en SVK Woondienst JOGI heeft ons daar zeer goed in begeleid. Wij hebben een goede 30% van onze investeringen kunnen recupereren. Ook het belastingsvoordeel via de bevriezing van het kadastraal inkomen blijft gedurende het huurcontract lopen.
Marc: Inderdaad, als ik de woning particulier zou verhuren, zou ik een hogere huurprijs kunnen vragen. Maar dan zonder garantie dat die maandelijks betaald wordt. Via SVK Woondienst JOGI wist ik bij de start van het huurcontract dat ik voor 12 maanden, 9 jaar lang zeker was van de maandelijkse huur. En dat de bewoners misschien niet altijd betalen, is een probleem voor SVK Woondienst JOGI, niet voor mij. Zij zijn mijn huurder en betalen stipt. Ook het opmaken van huurcontracten en plaatsbeschrijvingen is voor mij verleden tijd.
Louise: Voordat wij onze samenwerking met SVK Woondienst JOGI zijn gestart, hebben wij geprobeerd om ons appartement zelf te verhuren. Dat verliep echter niet van een leien dakje! Ondanks het feit dat het appartement in orde is, had iedereen wel ergens een opmerking op: ouderwetse keuken, geen terras, geen moderne verlichting. De mensen van SVK Woondienst JOGI zagen echter wel mogelijkheden in mijn appartement. Hun kandidaat-huurders zijn immers niet op zoek naar grote luxe. Een dak boven je hoofd hebben primeert. Ik zie het als een soort sociaal engagement.
Anneleen: Bedankt voor jullie getuigenissen!
Wens je meer inlichtingen over verhuren aan SVK Woondienst JOGI, of heb je naar aanleiding van dit artikel bijkomende vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen